Jak czyścić zlew kuchenny z konglomeratu?

wpis w: KUCHNIA, WNĘTRZA | 0

Rodzajów konglomeratu jest tyle, ilu jest producentów zlewów z tego kompozytu. Każda marka nadaje własną nazwę materiałowi, z którego produkuje swoje wyroby. Większość z produktów jednak składa się z 80% składników pochodzenia naturalnego np. granitu oraz 20% składników spajających/ poprawiających trwałość, wytrzymałość, odporność na zarysowania. I tak mamy Fragranit, Tectonit, Kristadur, Tigranit, Sigranit… można oszaleć, prawda? 😉

Tym bardziej, że każdy z producentów tych cudownych materiałów deklaruje m.in. długoletnią trwałość, odporność na zabrudzenia i łatwość w czyszczeniu. O ile umywalki łazienkowe i zlewy kuchenne posiadające powierzchnię polerowaną (śliską/błyszczącą) i czyści się łatwiej, to gorzej wygląda sprawa ze zlewami o powierzchni matowej. phentermine Takie są w większości zlewy kuchenne. Jest to podyktowane głównie faktem, iż powierzchnia polerowana w kuchni długo nie pozostałaby w stanie idealnym. W kuchni używamy ostrych narzędzi/krawędzi i z pewnością spowodowałoby to mikrouszkodzenia, a także liczne rysy w naszym zlewie. Posiadaczom polerowanym zlewów w kuchni- szczerze współczuję 😉

1. Czym czyścić matowy zlew z konglomeratu? Opcja codzienna.

Codzienna pielęgnacja zależy od tego ile brudzących czynników znajdzie się w zlewie. Najgorszymi „brudasami” jest czarna kawa, herbata, wino czerwone, soki z różnych owoców i warzyw, ketchup. Nie dajmy się jednak zwariować i nie biegnijmy do WC aby opróżniać niedopite kieliszki po winie. Zlew jest po to aby z niego korzystać. Można jednak sobie wiele ułatwić.

Po każdym wlaniu brudzących płynów, przepłucz zlew wodą. Do codziennej pielęgnacji wystarczy płyn do mycia naczyń rozprowadzony na powierzchnię zlewu szorstką stroną gąbki + wytarcie do sucha. Nie polecam mleczek do czyszczenia- szczególnie do ciemnych powierzchni, ponieważ mogą posiadać składniki wybielające i odbarwić nasz zlew.

2. Czym czyścić matowy zlew z konglomeratu? Opcja weekendowa.

Na zacieki i miejscowe plamy najlepszym i sprawdzonym rozwiązaniem jest zalanie zlewu (zlew zatykamy korkiem aby utworzyć basen dla płynu) octem spirytusowym i pozostawienie od 30minut do 1h. Zlew w tym czasie oczywiście obserwujemy. Opcją alternatywną jest przecieranie zlewu plasterkiem cytryny- jest to rozwiązanie dla mniej leniwych 😉

Takie naturalne metody nie zniszczą powierzchni zlewu, są eko i nie kosztują wiele pracy i pieniędzy.

3. Czym czyścić matowy zlew z konglomeratu? Opcja na mocne zabrudzenia.

Przez mocne zabrudzenia rozumiemy plamy, które tworzą zacieki, które nawet po próbie starcia gąbką ani drgną. Chodzi mi też o plamy, które jakby „wżarły” się w strukturę zlewu. Jest to też dobra opcja aby raz w miesiącu dodać blasku swojej kuchni. Jedną lub dwie tabletki do zmywarki rozkruszamy w naczyniu i zalewamy wodą do uzyskania bardzo rzadkiej mikstury. Zlew zamykamy korkiem, a powstały płyn rozlewamy równomiernie na powierzchni zlewu. Taki proces może trwać nawet 2h- trzeba obserwować. Ja co jakiś czas rozprowadzam mieszaninę po powierzchni aby wszystko działo się równomiernie. Po takim zabiegu zlew jak nowy.

4. Czym czyścić matowy zlew z konglomeratu? Opcja hardcorowa.

Ogólnie nie polecam jej, ale czasami przychodzi taki moment kiedy jest nieunikniona. Zlew zalewamy Domestostem w żelu lub najmocniejszym Harpickiem, odczekujemy ok 15minut, rozcieramy, czekamy kolejne 5minut i spłukujemy obficie wodą. Istotne w tej „metodzie” jest to, że może się nie udać jeśli użyjemy innych domestoso-podobnych środków. Metoda ta nie nadaje się moim zdaniem również do ciemnych zlewów- może je uszkodzić tak jak Cif, ze względu na chlor, który posiada w sowim składzie.

Po tych wszystkich zabiegach warto zlew zaimpregnować aby móc cieszyć się jego czystością na dłużej. Do tego wystarczy zwykła oliwa lub olej wtarta miękką szmatką po jednym z powyższych procesów.

Jednym słowem, jeśli szukacie zlewu bezproblemowego, trzymającego kolor i nie wymagającego uwagi- zlew z konglomeratu nie jest dla Was. Czasami jednak nie mamy za dużego wyboru, np. w przypadku kuchni angielskich gdzie zlew z reguły jest monumentalny i nakładany szafkę. W tym przypadku zdecydowanie bardziej polecam zlewy ceramiczne np. Villeroy&Boch lub po prostu – IKEA.

 

 

Podziel się z innymi tym postem 😉Email this to someoneShare on Facebook0Print this pageShare on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Zostaw Komentarz